Ιός του δυτικού Νείλου

Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Πως μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

image

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

– Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί,
– το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς /αρθρώσεις, εμέτους, δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων),
– λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση)

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Τι θα πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή. Αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

Υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν έστω και μετά από αρκετές ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο για την χορήγηση υγρών, υποβοήθηση αναπνοής και νοσηλευτική φροντίδα.

Μέτρα προφύλαξης

Για την αποφυγή της μόλυνσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών!

Προστασία από τα κουνούπια, σε ατομικό επίπεδο:

– Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, που περιέχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
— DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη)
— Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)
— Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
— IR3535

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
– Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
– Με κατάλληλα ενδύματα, δηλαδή ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια, παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Προστασία από τα κουνούπια, σε χώρους σπιτιών, εργασίας κλπ:
– Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του χώρου (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού κ.α.)
– Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής
– Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμη και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
– Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων
–  Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια)
– Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα!