Γιατί μένουμε σπίτι; … μια αναδρομή στις πανδημίες!

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και εν όψη της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας σκεφτήκαμε, να κάνουμε μία αναδρομή στις διάφορες πανδημίες, που έχουν πλήξει κατά καιρούς τον κόσμο.

Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, ο επονομαζόμενος Λοιμός των Αθηνών ήταν μια καταστροφική επιδημία, η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 π.Χ. Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του, ενώ οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική.

Αρκετά αργότερα έχουμε την εμφάνιση μίας πανδημίας που συνοδεύεται από τον όρο µαύρη πανώλη, τις χρονολογίες 1348 – 1353. Ο συνολικός ανθρώπινος απολογισμός της, υπολογίζεται σε 100 έως 200 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη και στην Ασία. Μάλιστα εκτιμάται ότι μείωσε τότε τον παγκόσμιο πληθυσμό από 450 εκατομμύρια σε 350 – 375 εκατομμύρια. ο παγκόσμιος πληθυσμός επανήλθε στα επίπεδα πριν το 1347 μόλις τον 17ο αιώνα.

Ερχόμενοι στο πιο άμεσο παρελθόν πρέπει να αναφερθούμε στην Ισπανική γρίπη. Ήταν μία πανδημία γρίπης, η οποία εκδηλώθηκε το 1918, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων ή κατ’ άλλους υπολογισμούς 50 έως 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Επανεμφάνιση της ίδιας πανδημίας έχουμε το 2009 με το όνομα Η1Ν1. Πρόκειται για μια μετάλλαξη της γρίπης με γενετικό υλικό από τέσσερις προϋπάρχουσες μορφές του ιού: δύο από τη γρίπη των χοίρων (ένα από Βόρεια Αμερική και ένα από Ευρασία), ένα από τη γρίπη των πτηνών, και ένα από την ανθρώπινη κοινή γρίπη.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πιο καταστροφικές πανδημίες με σημαντικότατες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε όρους θνησιμότητας, αλλαγής της καθημερινότητάς μας όσο και εμπορικούς. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε υπεύθυνοι και να μείνουμε σπίτι για να βάλουμε τέλος και στη σημερινή πανδημία! Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φέτος -πιο επίκαιρη από ποτέ- γιορτάζεται από το σπίτι και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διαφυλάξουμε την Παγκόσμια Υγεία. Απομακρυσμένοι, αλλά πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί.

Ευχαριστούμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που μάχονται καθημερινά για την Παγκόσμια Υγεία!

image