Εποχικές αλλεργίες. Ενημέρωση και πρόληψη!

Οι εποχικές αλλεργίες σε έξαρση!

Με τον ερχομό της άνοιξης οι εποχιακές αλλεργίες αρχίζουν να ταλαιπωρούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ειδικότερα, πολλές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα εργασίες που γίνονται στην ύπαιθρο, σε εργοτάξια, οι αγροτικές εργασίες κ.λπ. εκθέτουν τους εργαζόμενους σε αλλεργιογόνους παράγοντες, χωρίς φυσικά να αποτελούν εξαίρεση όσοι ζουν και εργάζονται στις πόλεις.

Τι είναι η αλλεργία;

Η αλλεργία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία αντίδραση υπεραισθησίας του οργανισμού σε ουσίες (αντιγόνα) του περιβάλλοντος τα οποία φυσιολογικά δεν είναι επιβλαβή. Ως αλλεργιογόνος μπορεί να δράσει οποιοδήποτε αντιγόνο του περιβάλλοντος. Κάποιες μορφές αλλεργίας, όπως οι τροφικές, δεν εμφανίζουν εποχική διακύμανση σε αντίθεση με άλλες που οφείλονται σε περιβαλλοντικά αντιγόνα. Η εποχική αλλεργία που παρατηρείται ειδικά την περίοδο της άνοιξης, οφείλεται στην επαφή με τη γύρη των φυτών, τη σκόνη και άλλα περιβαλλοντικά αντιγόνα που εμφανίζονται αυτή την περίοδο.

Πως επηρεάζεται ο οργανισμός;

Ο οργανισμός αναγνωρίζει ως απειλή τα περιβαλλοντικά αντιγόνα και εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αντιδρούν παράγοντας ουσίες, με κυριότερη την ισταμίνη και ειδικά αντισώματα τύπου IgE.

Κατά την έκθεση των ευαισθητοποιημένων ατόμων στη γύρη κυρίως, εμφανίζονται τα συμπτώματα. Συνήθως παρουσιάζονται ως αλλεργική ρινίτιδα με συνεχόμενους πταρμούς (φτερνίσματα), μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, και ενοχλήσεις στον ουρανίσκο, τον φάρυγγα και στα αυτιά.

Άλλη μορφή είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κοκκίνισμα των ματιών, έντονη φαγούρα γύρω και μέσα στα μάτια, δάκρυα και φωτοφοβία. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει βήχας, ο οποίος είναι ξηρός και αρκετά ενοχλητικός, καθώς και αίσθημα πονοκεφάλου.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι αυτά του αλλεργικού άσθματος, όπου παρατηρείται μερική ή, σε σοβαρές καταστάσεις, πλήρης απόφραξη των αεραγωγών, με τη ζωή του ασθενούς να κινδυνεύει!

Μπορούμε να προλάβουμε την εποχική αλλεργία;

Η πρώτη μέθοδος αντιμετώπισης της αλλεργίας, είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Αρχικά ο ασθενής και ο Ιατρός του θα κάνουν μια έρευνα για να εξακριβώσουν ποιο ή ποια ακριβώς είναι τα αλλεργιογόνα που είναι ένοχα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η εύρεση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος ο ασθενής γίνεται με τη διενέργεια των αλλεργικών τεστ από τον Αλλεργιολόγο, ώστε να ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή 7-10 ημέρες πριν την αναμενόμενη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι αλλεργίες μπορούν να διαγνωσθούν μέσω εξετάσεων, με τις οποίες μπορεί να βρεθεί σε ποιο ή ποια αλλεργιογόνα είναι ευαισθητοποιημένος ο ασθενής. Αυτές κατά κύριο λόγο είναι οι επιδερμικές δοκιμασίες (patch test) και η αναζήτηση των ειδικών αντισωμάτων IgE εναντίον συγκεκριμένων αλλεργιογόνων (RAST test).

Υπάρχει οριστική λύση;

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας δεν είναι θεραπευτική αλλά στοχεύει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δεν δίνεται μόνιμη θεραπευτική λύση στο πρόβλημα και ο ασθενής παραμένει αλλεργικός και σε οποιαδήποτε επαφή του με το αλλεργιογόνο θα παρουσιάσει ξανά τα συμπτώματα.

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση που μπορεί να παρουσιάζει εποχιακές εξάρσεις αλλά μπορεί να υπάρχει και όλο το χρόνο.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή και είναι αρκετά δυσάρεστα, δυσκολεύοντας το άτομο στην εργασία του και μειώνοντας το επίπεδο ζωής του.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναγνώριση των αλλεργιογόνων από εξειδικευμένο ιατρό και να σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της αλλεργίας και την συμπτωμάτων της, με στόχο την εξασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ατόμου.

 Απευθυνθείτε στον Θεράποντα Ιατρό σας ή στον Ιατρό Εργασίας

Επικοινωνήστε με τη BIOSAFETY τηλεφωνικώς στα 210 9220324-25

ή

ηλεκτρονικά στα  info@biosafety.gr  &  marketing@biosafety.gr

image