31 Μαΐου, Ημέρα Κατά του Καπνίσματος!

Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε για ακόμη μία φορά στα προφανή… Είναι γεγονός ότι, πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί το κάπνισμα στην Υγεία, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να ανήκει στους καπνιστές και δυστυχώς η Ελλάδα κατατάσσεται παγκοσμίως στις πρώτες χώρες με αυξημένα ποσοστά καπνιστών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του καπνίσματος να είναι πάντοτε επίκαιρο.

Δικαίωμά μου(;)

Όμως η συνήθεια του καπνίσματος δεν είναι ένα θέμα «ιδιωτικό» ή ζήτημα «ατομικής ελευθερίας και προσωπικής επιλογής». Το κάπνισα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες, επηρεάζοντας όχι μόνο τους ίδιους τους καπνιστές αλλά και τις οικογένειές τους, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και τις επόμενες γενιές σε πολλά επίπεδα, εκτός φυσικά του πρωτίστου που αφορά στην Υγεία! Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουν ότι, τα παιδιά των καπνιστών έχουν στατιστικά εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να καπνίσουν τα ίδια.

Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το κάπνισμα θεωρείται ως μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται Ιατρική παρέμβαση. Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο κατάλογος είναι εν πολλοίς γνωστός… Τα κυριότερα νοσήματα που προκύπτουν από το κάπνισμα είναι η Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα), ο Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.), η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά).

Μιλώντας με αριθμούς

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα. Ένα άτομο ηλικίας 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο προσδόκιμο. Αν καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα την μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια. Έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει  το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8 χρόνια. Έναρξη στα 25 επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής 4 χρόνια. Είναι φανερό ότι, ο κίνδυνος από το κάπνισμα αυξάνεται:

  • Όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης του καπνίσματος
  • Όσο αυξάνεται η συνολική διάρκεια του καπνίσματος
  • Όσο αυξάνεται ο αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται

Από την εποχή του Όθωνα…

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία, το κάπνισμα σε κάθε μορφή του, απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ειδικά για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, η απαγόρευση του καπνίσματος υπάρχει ως νόμος ήδη από την 31η Ιουλίου 1856 με το «Διάταγμα Περί Απαγορεύσεως του Καπνίζειν Εντός των Δημοσίων Γραφείων και Καταστημάτων» επί της Βασιλείας του Όθωνα. Ο λόγος της απαγόρευσης ήταν ο εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος που υπήρχε για πρόκληση πυρκαγιών στα κτήρια της εποχής!

Τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού. Συγκεκριμένα, οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Οι καθημερινοί καπνιστές είναι περίπου 3,05 εκατομμύρια (1,98 εκατομμύρια άνδρες και 1,07 εκατομμύρια γυναίκες), με βάση στοιχεία για το 2016. Σύμφωνα με τον WHO, εκτιμάται ότι το 2025 το ποσοστό των καπνιστών (και των δύο φύλων) στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 37% από 52% που ήταν το 2000. Μπορεί η μείωση να είναι αισθητή, όμως το ποσοστό των καπνιστών θα παραμείνει αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες αυτές το κάπνισμα μειώνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Εξηγήσεις πάντα υπάρχουν πολλές…

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Το πιο σημαντικό που πρέπει όλοι να έχουν υπόψη είναι ότι, πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό δύναται να αποκαταστιθούν και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα μπορεί να ανασταλεί. Συγκεκριμένα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει παρατηρηθεί ότι:

  • Σε 3-9 μήνες παρουσιάζεται βελτίωση ως προς το βήχα, τη δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα
  • Σε 3-9 μήνες υπάρχει αύξηση της πνευμονικής λειτουργίας κατά 10%
  • Σε 5 χρόνια υπάρχει μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 50%
  • Σε 15 – 20 χρόνια καταγράφεται εξίσωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα όμοια με τους μη καπνιστές (US DHHS 1989, IARC 2002).

Όταν ο καπνιστής διακόπτει νωρίς το κάπνισμα (ειδικά κάτω από την ηλικία των 35) ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών επανέρχεται στα επίπεδα των μη καπνιστών (Wilson et al. 2000).

«Έξις δευτέρα φύσις»!

Η διακοπή του καπνίσματος δεν εύκολη! Τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά, η εξάρτηση από το τσιγάρο  είναι μία συνήθεια που κρατά δέσμιο τον “χρήστη” (ή αλλιώς “ασθενή” κατά την προσέγγιση του WHO). Μόνο το 5% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα τα καταφέρνουν χωρίς καμία βοήθεια. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του πληθυσμού των καπνιστών έχει στραφεί προς της χρήση εναλλακτικών μορφών καπνίσματος (άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου) όμως και η νέα αυτή συνήθεια δεν πρέπει να θεωρείται αβλαβής, είτε ως προς την επιβάρυνση του οργανισμού, είτε ως προς το «κακό παράδειγμα» προς τις μικρότερες ηλικίες.

Βοήθεια για την διακοπή του καπνίσματος

Ο καπνιστής χρειάζεται βοήθεια και είναι σημαντικό να μπορεί να απευθυνθεί σε μία αξιόπιστη πηγή ώστε να βρει τη βοήθεια αυτή.

Απευθυνθείτε στον  Θεράποντα Ιατρό  σας  ή  στον  Ιατρό Εργασίας  της εταιρείας σας

www.biosafety.gr

image