10 Οκτωβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Βασικός στόχος είναι ευαισθητοποίηση σε θέματα Ψυχικής Υγείας ανά τον κόσμο και η υποστήριξη των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή. Η Παγκόσμια Ημέρα δίνει την ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν για το έργο τους και να αναδείξουν τι χρειάζεται να υλοποιηθεί ώστε η Ψυχική Υγεία να γίνει μία πραγματικότητα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Biosafety σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας,  Ευεξίας και Ψυχολογικής Υποστήριξης Εργαζομένων  έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τις επιχειρήσεις και να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σχετικές πληροφορίες εδώ:

http://www.biosafety.gr/ypiresies/ygeia-stoys-choroys-ergasias/ypiresies-ygeias/diacheirisi-psychokoinonikon-kindynon/

image

10 Οκτωβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 

Διαβάστε πιο κάτω σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, ένα απόσπασμα του σχετικού άρθρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization) για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου 2018, που είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία των Νέων.

Βρείτε το πλήρες άρθρο του WHO εδώ: http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2018/en/

“Οι νέοι και η ψυχική υγεία, σε ένα κόσμο που αλλάζει!

Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μία περίοδος όπου συμβαίνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου.

Οι αλλαγές στο σχολείο, η έναρξη σπουδών, μία πιθανή αποχώρηση από το σπίτι και την οικογενειακή εστία, ακόμα και η έναρξη κάποιας εργασίας, για πολλούς νέους, αυτές οι στιγμές είναι συναρπαστικές, όμως ταυτόχρονα μπορούν επίσης να είναι στιγμές άγχους, αγωνίας, αβεβαιότητας και ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν αυτά τα συναισθήματα δεν διαχειριστούν σωστά, μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, διάφορες περιοχές του πλανήτη πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι έφηβοι και οι νέοι που ζουν στις συνθήκες αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και νόσους. Εκτός αυτών όμως, στη σύγχρονη κοινωνία σημαντικό ρόλο παίζει η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, η οποία εκτός από αναμφισβήτητα οφέλη, μπορεί να επιφέρει πρόσθετη πίεση και επιβάρυνση στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.

Οι μισές ψυχικές ασθένειες ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών.

Οι μισές ψυχικές ασθένειες ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές ώστε να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Η κατάθλιψη αποτελεί την τρίτη βασική αιτία επιβάρυνσης των νέων, οι αυτοκτονίες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων σε ηλικίες από 15 έως 29 ετών, ενώ η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους εφήβους σε πολλές χώρες.

Η αναγνώριση της σημασίας της Ψυχικής Υγείας.

Πλέον παγκοσμίως αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία που έχει για τους νέους η οικοδόμηση Ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η προστασία της Ψυχικής Υγείας των εφήβων αποφέρει όφελος όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο το οποίο ενισχύεται από ψυχικά ανθεκτικούς νέους και στη συνέχεια Ψυχικά Υγιείς ενήλικες.

Η πρόληψη αρχίζει με την κατανόηση!

Πολλά μπορούν να γίνουν και να βοηθήσουν την οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και να ενισχύσουν την πρόληψη των ψυχικών νόσων των εφήβων και των νέων ενηλίκων.

Η πρόληψη ξεκινά με τη γνώση, τη συνειδητοποίηση και την κατανόηση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου και προς αυτό καλούνται να επενδύσουν και να συμμετέχουν ενεργά παγκοσμίως οι κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί εταίροι, οι υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και φυσικά οι εργασιακοί φορείς. Αυτό είναι το επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.”